21o-22ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Poster_upload _up_nw

Στις 16 και 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 21ο Επιστημονικό Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων με θέμα «Η περιφερειακή επιστήμη, το μέλλον της και οι προκλήσεις στα πεδία της έρευνας και της εφαρμογής». Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, και την Περιφέρεια Κρήτης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τις επιστημονικές εισηγήσεις του 21ου Συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Σ.Ε.Π. ΕΙΚΟΝΑ

22ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΛΟΓΩΝ

 ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου

 Γρεβενά 14 -15 Οκτωβρίου 2022

 ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ: Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΤΟ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟ

Σκοπός του Συνεδρίου:

Μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις του 20ου Επιστημονικού Συνεδρίου  του  Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων τεκμηριώθηκε ότι η περιφερειακή ιδέα βρίσκεται σε καμπή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο στον κόσμο. Με τις εισηγήσεις του 21ου Επιστημονικού Συνεδρίου εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της Περιφερειακής Επιστήμης και στις σχετικές προκλήσεις.

Με το 22ο Επιστημονικό μας Συνέδριο διατυπώνουμε την κεντρική μας θέση ότι η περιφερειακή διάσταση των οικονομικών και όχι μόνο προβλημάτων ανεξαρτήτως έντασης, είναι επίμονη και η διεπιστημονική προσέγγισή τους αποτελεί αναγκαιότητα  για τη λύση τους. Παρά ταύτα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, ότι σε προβλήματα που έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, η περιφερειακή διάσταση των προβλημάτων στην καλύτερη περίπτωση υποβαθμίζεται και στην χειρότερη δεν εξετάζεται καθόλου.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ο σκοπός του συνεδρίου είναι διττός. Αφενός να αναδείξει τους μηχανισμούς που υποβαθμίζουν την περιφερειακή διάσταση των προβλημάτων και αφετέρου να προτείνει ένα ερμηνευτικό πλαίσιο των αιτίων της υποβάθμισης. Επιπλέον στοχεύει στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας δημιουργίας μηχανισμών, θεσμικά θωρακισμένων, που θα προτάσσουν την περιφερειακή διάσταση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κεντρικοί θεματικοί άξονες του Συνεδρίου:

Η Περιφερειακή Διάσταση των Παγκόσμιων Προβλημάτων

Περιφερειακές Ανισότητες, Διασυνοριακές προκλήσεις και αναπτυξιακές πολιτικές

Οι Περιφερειακοί θεσμοί στην εποχή των Παγκόσμιων Προβλημάτων

Ο Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γεώργιος Κοντογιώργης Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δρ Γεώργιος Ξανθός Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠ sepgov@gmail.com

ΤΟ 22ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.Ε.Π.

1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΠ

3. ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

4. ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ